Sastojci:
- Borovnice (300 g)
- Voda (150 ml)
- Smeđi šećer (2 žlice)
- Posolite po ukusu.
- Crno vino (150 ml)
- Mladi luk (1)
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje (1 žlica)
- Papar po ukusu
Uvod
Umak od brusnica idealan je uz glavna jela od divljači i crvenog mesa poput pečene svinjetine ili junećih ćufti. Treba ga koristiti umjereno jer ima jak slatko-kiseli okus. Umak od brusnice izvrstan je i za bijela mesa; temeljni je dio klasičnog američkog recepta za punjenu puricu, zbog čega se u SAD-u dosta priprema za Dan zahvalnosti. Kod nas više ide uz pečenje ili čak školjke. Evo kako pripremiti umak od borovnica za meso.
Kako napraviti umak od brusnica za meso
- Oprati borovnice i staviti ih u lonac. Kuhati na laganoj vatri uz dodavanje vode i crnog vina oko 5 minuta. Kad se potpuno otope, ugasiti štednjak. Sa blenderom izmiksati smjesu u pire.
- U loncu popržiti mladi luk na ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Kad luk zazlati, dodati smeđi šećer. Kuhati nekoliko minuta dok se ne dobije gusta smjesu. Posoliti i popapriti po ukusu i ostaviti da se ohladi. Umak od brusnica je spreman za posluživanje.
Zaključak
Umak od brusnica nije samo za sireve, deserte ili panna cottu. Za meso je iznenađujuće fin začin koji poboljšava okus mnogih recepata. Bilo da se radi o školjkama ili mesnim okruglicama, divljači, puretini ili piletini, recept za umak od brusnica je adut koji će oduševiti goste. Ne zaboravite birati vrhunsko meso za svoje vrhunske goste.
Nemojmo zaboraviti da borovnice sadrže vitamine (A i C), prirodne kiseline (limunsku i jabučnu), kalcij, fosfor, željezo, natrij i kalij, kao i snažne antioksidanse poput antocijana. Razlog više da uz meso bude odličan umak od borovnica!