CategoriesKulinarske zanimljivosti

Začini za meso: koje odabrati i za koji način spremanja

Teglice začin za meso
Teglice začin za meso

Začini za meso: koje odabrati i za koji način spremanja

Kvalitetno meso treba malo dotjerati da bi bilo savršeno. Treba mu dodatak koji će poboljšati okus, a da tijekom pečenja ne izgubi mekoću i sočnost. Mješavine začina za meso su neizostavan dodatak kad se planira nezaboravan roštilj ili pečenje. Uz Gusto Grande liniju začina, svaki komad mesa sa roštilja ili iz pećnice će biti savršen.

Začini za pečeno meso

Baciti meso na roštilj je tako jednostavno, da ljudi često podcijene vrijednost koju će dobra kombinacija začina donijeti. U pravilu, da li iz neznanja ili lijenosti, ljudi preferiraju upravo kupljeno meso samo staviti na grill. Bez da ga malo masiraju uljem ili aromatiziraju začinima. Stručnjaci Gusto Grande okruglog stola ipak preporučuju mariniranje mesa prije pečenja kako bi obogatili meso savršenim okusom. Upravo fazi mariniranja, mirisi prodiru u vlakna, pa se dobije točno onaj okus koji se traži. Za mariniranje mesa potrebno je samo nekoliko sastojaka. Malo ulja i poželjnih začina. Ako na stol namjeravate donijeti sočni ramstek ili svinjski filet, oslonite se na mješavinu začinske soli i ružmarina. Radi se o mješavini začinske soli i ružmarina koja se koristi za aromatiziranje mesa. Topljiva je i nije praškasta. Ima vrlo blagu bazu, komadiće ružmarina i diskretnu svježu notu limuna. Pogodna je za sve vrste mesa i ribe. Ako se pak traži lagano dimljena aroma za bijela mesa i piletinu, radije birajte sol začinjenu slatkom paprikom iz smjese za pileća krilca (Chicken Wings). Bijelo meso dobit će pikantnost koja će jelu dati dodatnu snagu. Za svjetski poznatu piletinu ili puricu na ražnju, tu je klasični začin za pečenu piletinu. Ovaj recept je idealno popratiti mladim krumpirom ili sezonskim povrćem.

Začini za pirjano meso

U osnovi hrvatske gastronomske tradicije, nalaze se variva i pirjano meso. Meso pirjano na laganoj vatri u umaku upija sve okuse i postaje topljivo u ustima. Riječ je o jelima koja odlično idu uz palentu, krumpir ili čak gusti domaći kruh koji će pokupiti sav umak. Za ove vrste jela biraju se masnija mesa koja mogu savršeno poslužiti kao temelj za kuhanje, poput goveđih ili svinjskih komada. Trik je u tome da meso prije kuhanja aromatizirate, ostavljajući ga da se marinira čak i cijelu noć. Odaberite mješavinu začina koja najbolje odgovara konačnom jelu. Začin od mediteranskog bilja daje aromatičnu kompleksnost čak i najklasičnijem varivu. Za svinjetinu, posebno za komade kao što su kotleti ili općenito fileti, krema za marinadu od bosiljka i ružmarina je idealna. Karakteriziraju je mali komadići dehidriranog bosiljka i ružmarina.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *