CategoriesRecepti

Tartar umaci za meso

Uvod


Tartar umak za meso može se pripremiti u nekoliko varijanti, sa dodacima poput nasjeckanih zelenih maslina, peršina, estragona i drugih začina. Članovi okruglog stola Gusto Grande predlažu 3 recepta: od osnovnog tartar umaka, s octom i limunom, do onog s estragonom, peršinom, kaparima i kiselim krastavcima te sa senfom.

Sastojci za tartar s estragonom:

  • umak s estragonom
  • jaja (6 žumanjaka)
  • kiseli krastavci (3)
  • kapar (1 žlica)
  • peršin (1 grančica)
  • ulje sjemenki (200 ml)
  • sol po ukusu
  • estragon (1 grančica)
  • papar po ukusu
  • bijeli vinski ocat (1 žlica)

Kako napraviti tartar umak s estragonom

  1. Kuhajte 4 jaja u kipućoj vodi oko 8 minuta. Pustite ih da se ohlade, uklonite koru i izvadite žumanjke. Kisele krastavce i kapare sitno nasjeckajte. Posebno nasjeckajte peršin i estragon
  2. Uzmite 4 žumanjka i usitnite ih u zdjelu zajedno s octom. Posoliti i popapriti te dobro izmiješati drvenom kuhačom. Dodajte 2 svježa žumanjka i izmiješajte blenderom. Dodajte ulje vrlo polako dok nastavljate mutiti. Miješati uvijek na istu stranu. Ulje treba dodavati malo po malo, da se ravnomjerno pomiješa sa umakom. Dodajte kisele krastavce, kapare, peršin i estragon.

    Sastojci za tartar sa senfom:

    • jaja (6 žumanjaka)
    • kiseli krastavci (2)
    • kapar (1 žlica)
    • peršin (1 grančica)
    • extra djevičansko maslinovo ulje (100 ml)
    • sol po ukusu
    • ocat od bijelog vina (1 žlica)
    • papar po ukusu
    • senf (1 žlica)


      Kako napraviti tartar umak s estragonom

      1. Kuhajte 4 jaja u kipućoj vodi oko 8 minuta. Pustite ih da se ohlade, uklonite koru i izvadite žumanjke. Kisele krastavce, kapare i peršin sitno nasjeckati. Staviti ih u zdjelu, dodati sol, papar i senf – sve skupa promiješati.
      2. U zdjelu sa ovakvom smjesom, polako dodavati ulje uz miješanje sa blenderom. Kad je mješavina kremaste teksture, dodati žličicu octa. I to je to!

Zaključak


Tartar umake za meso najbolje je pripremiti na licu mjesta, neposredno prije posluživanja jela. Slično kao majoneza, tartar umak pri pripremi se uvijek miješajte u istom smjeru i istim intenzitetom dok ne smjesa poprimi gustu i kremastu konzistenciju. Posebnost tartar umaka je što se može kombinirati s ribom, a posluženi u tvrdo kuhanim bjelanjcima prethodno očišćenim od žumanjaka mogu biti ukusno predjelo. Na kraju, uvijek imajte na umu da Gusto Grande ima umake i kreme za različite vrste mesa u ponudi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *