Sastojci:
- Pasta od rajčice (300 ml)
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje (30 ml)
- Smeđi šećer (3 žličice)
- Češnjak (1 češanj)
- Maslac (30 g)
- Worcestershire umak (1 žlica)
- Luk (1)
- Senf (50 g)
- Sol po ukusu
- Ocat (35 ml)
- Tabasco (2 žličice)
- Čili paprika po ukusu
Uvod
Najbolji domaći umak za roštilj? Vjerojatno je onaj inspiriran američkim slatko-kiselim umakom. Nema ništa bolje nego uživati sa prijateljima uz roštilj i meso na žaru. Bilo da se radi o ražnjićima, odrescima, svinjskim rebarcima ili pilećim batacima i krilcima, roštilj je jedan od najstarijih načina pripreme mesa. Ali jedno je baciti meso na roštilj, sasvim drugo je dobiti od toga savršenstvo okusa koje samo roštilj može dati, a sva je tajna u začinima! Točnije, u umaku od začina, ali prije svega u mesu koje mora biti vrhunske kvalitete, dobro odležano i bogato masnoćom i mišićnim vlaknima.
Juneća rebarca, svinjska ili janjeća rebarca, svinjski odresci i piletina među najprikladnijim su komadima, ali nemojmo zaboraviti na ćevape i roštilj kobasice. Osnovno pravilo je da meso prije pečenja treba biti na sobnoj temperaturi. Dobro je podsjetiti kupce da ga ostave izvan hladnjaka nekoliko sati. Pa evo kako pripremiti domaći umak za roštilj i na svom pultu staviti najbolje meso za nezaboravan roštilj!
Kako napraviti domaći umak za roštilj
- Češnjak i luk sitno nasjeckati i popržiti na ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Dodati maslac i kuhati nekoliko minuta. Dodati ocat i pustiti da ispari. Dodati rajčicu, senf i tabasco i dobro promiješati. Dodati šećer i kuhati na srednjoj vatri 20 minuta.
- Dodati Worcestershire umak, sol i čili i kuhati dok ne postane gusto i tamno. Isključiti i maknuti s vatre. Sve izmiksati blenderom dok se ne dobije glatka smjesa koju potom treba ostaviti da se ohladi. I to je to, domaći umak za roštilj je spreman!
Zaključak
Klasični recept za domaći umak za roštilj inspiriran je američkim slatko-kiselim umakom i može se mijenjati prema ukusu poprimajući pikantne ili dimljene tonove. Kupcima kojima prodajete vrhunsko meso za roštilj tako možete predložiti domaći umak za roštilj, ali i gotove umake za roštilj poput onih #Fuoriglia koji se koriste nakon kuhanja. Poput Smokey BBQ umaka na bazi začina s dimljenom notom i laganim pikantnim natruhama ili Honey BBQ, umaka na bazi meda sa slatko-kiselkastim karakteristikama pogodnog za bijelo meso koje nakon kuhanja treba očetkati izvana.