CategoriesKulinarske zanimljivosti

Što upariti s mesom s roštilja?


Meso s roštilja smatra se jednim od najukusnijih i najsočnijih glavnih jela koja se mogu naći na stolu. Upravo zbog bogatstva okusa, meso sa roštilja često je teško popratiti nečim što poboljšava okus, i ujedno se slaže sa mesom. Potrebno je pronaći pravu mješavinu tradicionalnih sastojaka i atraktivnih začina kako bi se dobilo uravnoteženo jelo koji će goste učiniti gramzivima. Članovi okruglog stola Gusto Grande, spremno odgovaraju na pitanje: “Što kombinirati uz meso s roštilja?” slijedi 5 recepata savršenih za tu svrhu.

  1. Kukuruz na žaru: krenimo od najjednostavnijeg rješenja. Ništa nije bitnije od smišljanja priloga za pečenje na roštilju dok meso ne bude gotovo. Kukuruz u klipu na žaru je klasična kombinacija za pečenje na žaru, ali uvijek može postati zanimljiviji ako ga znate pravilno spremiti. Prvo ukloni lišće s klipova. Zatim ih treba uroniti u otopinu vode i soli (na litru vode otopiti 10g soli), ostavi da se namače između 30 i 60 minuta. Osuši ih i spremni su za vatru. Plamen ne smije biti prejak, klip kukuruza voli laganu vatru. Omekšaj slani maslac, dodaj mediteransko aromatično bilje i dobivenom smjesom ravnomjerno namaži klip kukuruza tijekom roštiljanja. Kad porumene, spremni su.
  2. Bogata salata: salata je opcija koju ne treba zanemariti. Preporučujemo kloniti se jednostavnih listova salate začinjenih s malo ulja i limuna. Bolje pripremiti sezonsku salatu zanimljivog izgleda i tekstura. Sastojke treba birati prema godišnjem dobu. U proljeće dodaj narezane jagode, svježi mladi špinat, vrhove šparoga, tanko narezane rotkvice i nekoliko kockica avokada. Tijekom ljeta na stol iznesi svježu lubenicu i u salatu sa lubenicom dodaj: zelenu salatu, krastavce, rajčice, datulje, dosta bosiljka, jalapeno papričice i sitno narezanog crvenog luka. U jesen iskoristi sezonu bundeve na žaru, uz pržene lješnjake, listiće parmezana i pržene sjemenke bundeve. Zimi je vrijeme za crveni ili zeleni kupus, kriške dehidrirane jabuke, oguljene naranče, komorač i masline u ulju. Ne zaboravi lagani preljev ili svježe napravljen vinaigrette (preljev od ulja i octa) za svakog. Tko je rekao da su salate dosadne?
  3. Zapečeni krumpir: još jedan klasičan prilog hrvatske kuhinje je krumpir. Oni savršeni kad prilog za meso sa roštilja, moraju biti mekani iznutra i hrskavi izvana. Za idealan krumpir prokuhaj puno posoljene vode, dodaj prstohvat sode bikarbone i kuhaj krumpir narezan na komade 5 minuta. Kad malo omekšaju, ocijedi ih. U posudi za pečenje zagrijati dosta ulja. Stavi krumpir i dodaj Chicken Wings začin za pečenu piletinu. Peci u pećnici 10 minuta na 200°C i na kraju pospi malo krušnim mrvicama bez glutena i peci još 5 minuta uz roštilj. Krumpir će biti razgrabljen.
  4. Baba ganoush: Mnogi nisu probali ovaj namaz sa Dalekog istoka. Glavni sastojak su patliđani, pa ako ih ima nekoliko viška, evo kako iskoristiti već upaljeni roštilj. Roštilj omogućuje spremanje cijelog povrća s ugljenom ili žarom koji je do sada izgubio dio topline. Uzmi nekoliko patlidžana i lagano ih probodi na kori. Zamotaj u aluminijsku foliju i ostavi 40 minuta pod vrućim pepelom. Nakon isteka 40 minuta, izvadi foliju i skini koru s patlidžana. Pulpu usitni u blenderu s dosta ulja, češnjaka, aromatičnog bilja i soka od limuna. Dobit ćeš kremu od patlidžana blago zadimljenog i kiselkastog okusa.
  5. Krafna od povrća: nešto raznog povrća je jedini sastojaka za izradu krafne od povrća. Samo ih oguli i nareži na pravilne kockice, a potom povrće posloži u veliku tavu prikladnu za pečenje. Povrće začini uljem, malo Chicken Wings začina, poklopi i neka se kuha na žaru 50 minuta ili dok tvrdoglavo povrće ne omekša. Poslužiti skupa sa mesom sa roštilja.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *