CategoriesKulinarske zanimljivosti

Pohanje kukuruzom: tehnike i sorte

Pohanje kukuruzom: tehnike i sorte

U mesnici, kao i u restoranima, uvijek je poželjno kupcima predstaviti nove proizvode, drugačijeg izgleda i okusa. Proučavanje novih pripravaka i eksperimentiranje sa novim kombinacijama okusa traži dosta vremena. No, ne treba puno da svakodnevna jela budu uvijek drugačija. Dašak začina, dodatak aromatičnog bilja ili, samo promjena mrvica za pohanje, čine standardne pohane proizvode uvijek novim jelima. Istina je da postoji bezbroj vrsta krušnih mrvica, od onih grubih, rustikalnih i snažnih, do onih vrlo finih koje proizvodima daju nježan i prozračan izgled. Od onih aromatiziranih prekrasne zlatne boje, do onih klasičnih savršenih za bakine mesne okruglice.

Što kad bi potpuno zamijenili krušne mrvice u svojim proizvodima od mesa? U potrazi za idejama, ne možete ne isprobati kukuruzne mrvice bez glutena! Sve više ljudi izbjegava gluten u prehrani. Naše kukuruzne mrvice bez glutena će bilo kojem mesnom proizvodu dati besprijekoran hrskavi okus. Radi se o kukuruznim pahuljicama, grube teksture, namijenjenim pohanju bijelih mesa i pripravcima od mljevenog mesa. Prirodno je bez glutena, te se može koristiti i za ukrašavanje gotovog proizvoda.
Ali što je kukuruz? Kukuruz je žitarica porijeklom iz Srednje i Južne Amerike. Prema Wikipediji, u Europu je kao hrana uveden krajem 15. ili početkom 16. stoljeća. To je otporna i vrlo produktivna biljka, koju su farmeri Španjolske, Francuske i sjeverne Italije počeli vrlo brzo uzgajati. U početku se koristio kao stočna hrana, a potom je otkriven njegov sladak okus i meka tekstura te je uključen u prehranu poljoprivrednika.

Ubrzo se pokazalo da se može proizvesti vrlo zasitno kukuruzno brašno. Kukuruzno brašno dobiva se mljevenjem zrna klipa, sjemenke se mogu krupnije ili manje samljeti za dobivanje raznih vrsta brašna. Malo po malo rodila se tradicija korištenja ovog sirovog brašna za pripremu palente s kukuruzom. Prije se, zapravo, ovo vrlo jednostavno jelo pripremalo od boba, ječma, prosa ili heljde pomiješanih s vodom i kuhanih u tekuće tijesto. Često je u oskudnim razdobljima palenta bila jedina dostupna hrana tijekom dana. Poboljšanjem životnih uvjeta, palenta je postala tradicionalno jelo, obogaćena popratnim začinima i umacima, a kukuruzno brašno postalo je glavni junak mnogih drugih recepata. Od kukuruza se sada proizvodi kruh, ali i slatkiši, grickalice, pa čak i hrana bez glutena.
Kukuruzne pahuljice koje volimo jesti za doručak nisu ništa više od kukuruznih pahuljica. Vrijedi eksperimentirati i zamijeniti klasične krušne mrvice sa kukuruznim mrvicama. Slatkasti okus ovih kukuruznih mrvica i neponovljiva hrskavost čine ih savršenim pohanje mesa. Idealne su na piletini ili na klasičnim pohanim narescima od purećeg mesa.

Želite li meso pohati s hrskavim kukuruznim mrvicama, treba imati na umu da ovaj proizvod ne sadrži gluten; to ga čini savršenim za osobe koje izbjegavaju gluten. Idealne su npr. za cordon bleu, pri pohanju pilećeg mesa. Samo nasjeckaj pileće i pureće meso, dobro ga začini i zatim napravi dva mala ovalna diska. Na jedan disk ide feta kuhane šunke i feta sira, preklapajući dva diska dobije se cordon bleu za prekrivanje hrskavim kukuruznim mrvicama. Kukuruzne mrvice također su savršene za razne okruglice od mesa ili za dobiti hrskavu koricu na klasičnoj mesnoj štruci. Ovim mrvicama mogu se prekriti i ražnjići od mljevenog mesa. U svakom slučaju, hrskavost ovih kukuruznih mrvica učinit će i klasične pripravke drugačijima i boljima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *