Češnjak u granulama kao začin: svojstva i upotreba
Oporog i ljutkastog okusa, češnjak je jedan od najčešće korištenih začina na svijetu. Već 5000 godina prije Krista korišten je u ljudskoj prehrani. Prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, u Hrvatskoj se proizvodi oko 22770 tona češnjaka na 715 poljoprivrednih gospodarstava. Najveći svjetski proizvođači su Kina i Indija. Unutar Europske Unije dominiraju Španjolska, Nizozemska i Italija. Postoji nekoliko dobrih lokalnih sorti: sve imaju velike klinčiće i više ili manje intenzivan okus i često su dobile ime po području uzgoja.Više o uzgoju i vrstama češnjaka nalazi se na jako dobrim stranicama Agrokluba. U prirodi postoje samo dvije skupine češnjaka, bijeli i ružičasti ili crveni. Češnjak dozrijeva između kraja proljeća i ljeta, u ostalim mjesecima u godini može se naći suh u velikim pletenicama dobivenim vezivanjem glavica češnjaka. Međutim, češnjak lako propada ili, ako se čuva u vlažnom okruženju, ima tendenciju klijanja. Kako bi se prevladali ovi nedostaci, treba ga zamrznuti ili usitniti u granule, kako bi uvijek bio dostupan i s mirisom na koji smo navikli. Češnjak u granulama nezamjenjiv je začin za one koji moraju uvijek imati taj proizvod za ponudu kupcima tijekom cijele godine. Hajdemo saznati njegove karakteristike i namjene.
Svojstva češnjaka
Češnjak spaja nepogrešiv okus s jedinstvenim ljekovitim svojstvima. Jak miris posljedica je prisutnosti sumpora koji je odgovoran za terapeutsko djelovanje češnjaka. Vrlo je učinkovit prirodni antiseptik jer može usporili ili zaustaviti djelovanje nekih bakterija. U prošlosti se koristio za liječenje rana u bitkama ili za ublažavanje širenja kuge. Češnjak je također bogat mineralnim solima i vitaminima A, B1, B2, C i PP. Dakle, osim što ima jak okus, vrlo je koristan.
Upotreba češnjaka
Glavice češnjaka koriste se za začinjavanje umaka, preljeva i mesnih pripravaka. Rijetko je glavni sastojak smjese, osim za juhe od češnjaka, ali zato je naizostavan dio začina za meso, ribu, školjke i, zašto ne, jela na bazi tartufa. Može se koristiti za dodavanje u granulama gulašima ili pečenjima. Čini okus pečene piletine bogatijim i nezamjenjiv je u mediteranskim jelima u kombinaciji s lukom ali i sa svježim listovima bosiljka ili inćunima. Ubacivanjem klinčića češnjaka ili pola žličice češnjaka u granulama u jelo znači pojačavanje okusa, razvijanje zemljanih, metalnih ali i voćnih i cvjetnih nota. Za razliku od svježeg češnjaka, češnjak u granulama ublažava postojani okus ove arome, čineći ga ugodnijim čak i onima koji ga ne vole.
Kombiniranje češnjaka i mesa
Kombinacija često masne janjetine i češnjaka je vrlo uspješna kombinacija jer se slatki okus mesa odlično slaže s oporim okusom češnjaka. Kupcima možemo predložiti mariniranje janjećeg buta u češnjaku i malo vina prije pečenja u pećnici ili posipanje rebaraca krušnim mrvicama i mješavinom začina koja sadrži češnjak, tako pripremljena rebra su spremna za prženje.
Svinjetina se također jako dobro spaja s češnjakom, kako u egzotičnim kuhinjama, poput filipinske i kineske, tako i u lokalnoj kuhinji. Tradicionalno jelo Filipina je zapravo adobo, gulaš od svinjske lopatice bogat češnjakom, dok se u pirjanoj slanini kineskog hunanskog češnjaka susreće limunova trava i malo ljute papričice. U hrvatskoj kuhinji češnjak u granulama se često dodaje tjestenini s kobasicama ili klasičnim mesnim okruglicama. Temeljni je sastojak začinjanja porchette i koristi se za mariniranje kotleta prije kuhanja u tavi.
Za junetinu se sljubljuje s bogatim varivima ili pirjanim mesom. Uz junetinu na žaru možeš dodati i pire krumpir začinjen s malo češnjaka u granulama ili režnjem svježeg češnjaka, u suprotnom biftek prije pečenja samo izmasiraj poškropljenim uljem i mješavinom začina s češnjakom.
Kad npr. junetinu pečeš u škrovadi, dodaj malo češnjaka i nekoliko grančica ružmarina, kao i dosta maslaca nakon što porumene. Ovim umakom glazirati meso tijekom pečenja žlicom.
Ukoliko se radi o kombinaciji piletine ili bijelog mesa i češnjaka, pazi da ne pretjeraš! Blagi trag češnjaka može dodati okus pilećim krilcima na roštilju ili obogatiti nadjev punjene puretine. Nasjeckanu piletinu probaj marinirati u vrhnju s paprikom koje osim češnjaka sadrži dehidrirane slatke paprike koje mu daju slatkoću i lijepu boju. Bit će savršen za pečenje u pećnici ili na tavi. Iznutrica ima koristi od prisutnosti češnjaka jer ovaj sastojak može ublažiti i pojačati okus. Dobar primjer je jetrena pašteta koja se može začiniti češnjakom i ružmarinom.
Kombiniranje češnjaka i ribe
Poznato je da je riba bez češnjaka kao meso bez masti. Inćuni u ulju, bez češnjaka, nisu inćuni u ulju. Bijela riba se uz češnjak začinjava i citrusima. Brancin, orada i list odlično se slažu s laganim mediteranskim začinom koji sadrži i češnjak u granulama. Za tunu, losos, sabljarku i drugu ribu koja se smatra masnom, dodavanje malo češnjaka prije pečenja dodaje dubinu okusa. Češnjak postaje glavni sastojak tradicionalnih jela od plodova mora kao što su jela od dagnji ili špageti sa školjkama. Dakle, samo treba dodati malo češnjaka u granulama da bi jelo bilo nezaboravno!